Despre Optimizarea Costurilor in Firma

Hey! 🙂

Astazi ma gandeam sa abordez tema reducerii costurilor intr-o firma, avand in minte sa scriu mai multe articole pe aceasta tema, dat fiind faptul ca sunt pasionat de aceasta parte a managementului.

.coins-1015125_640

Asadar, acum 12 ani am avut norocul sa ma specializez in „cost savings’ in cadrul unei multinationale si am prins o pasiune nebuna pentru asta, formandu-se in acelasi timp un instict in a descoperi cel putin 3 costuri ce pot fi reduse, in orice firma la care ma uitam, de la prima privire.

Pentru articolul de astazi voi incepe cu cel mai mare cost, cea mai proasta investitie, pe care toata lumea il stie, dar nu il recunoaste! 🙂

MASINA!!!!

Stiu ca imi veti sari in cap si veti incepe cu scuze de genul:

-„trebuie sa am o masina luxoasa ca tine de imagine, cum apari la o intalnire cu cine stie ce rabla?”

-„si asa merge totul greu, macar ma trezesc dimineata si ma simt mai bine cand vad masina asta de lux, o placere vinovata! Pentru ce ma chinui” :)…ETC

Am experimentat si eu candva treaba asta si mi-a trecut! Acum pot vorbi si rade si ma intrebam:

„Dar cand venea 25 ale lunii si trebuia sa fac platile catre bugetul de stat si imi tremurau chilotii pe mine daca am destui bani, ma m-ai incalzea la izmene luxosul fotoliu cu incalzire si ventilatie din minunata masina???” :)))

Nici nu mai vorbesc de devalorizarea accelerata mijlocului fix….

De costuri de intretinere? ……pe masura brandului…..

De ajuns! Trec in extrema cealalta cu un exemplu ce mi-a aprins becurile:

La un moment dat hotarasc sa-mi schimb masina si nu gaseam ceea ce imi doream, dar aveam nevoie de masina pentru businessul meu. In prima faza m-am gandit sa rog un prieten sa-mi imprumute o masina, dar mi-a trecut repede deoarece nu sunt genul care sa ceara favoruri atat de mari si mai sunt si adeptul conceptului ca”Ce e gratis te va costa de cel putin 10 ori!!!” (despre asta voi dedica un articol intreg cu exemple spumoase!).

Asa ca nu mi-a ramas decat sa caut sa inchiriez o masina pentru o luna si am pornit la alocarea unui buget, considerand ca mai bine dau banii pe inchiriere si nu ma grabesc sa iau o masina „la viteza”.

Atunci am realizat eu ce risipa de bani e o masina, avand in vedere ca majoritatea dintre noi folosesc o masina aproximativ 3 ani, dupa care o consideram „demoralizata” (uzata moral 🙂 ):

-investitie initiala: 10.000 euro / 36 luni   -278euro/luna

-asigurare RCA:      700lei/an                       -14 euro/luna

-revizii:(consider 30.000 km/an-2 revizii consumabile 400euro – 33euro/luna

-cauciucuri iarna 200euro                                                                        -17euro/luna

-rovigneta                                                                                                     -2.5 euro/luna

TOTAL:                                                                                                         -345euro/luna

Am considerat o masina de 10.000 euro platita cash si nu am adaugat revizii gen distributie, articulatii, frane, care pot fi costuri considerabile. Daca s-ar mai adauga o rata de leasing si un CASCO…….dublam costul cu masina!!!

Revenind, am inchiriat un Fiat Linea diesel de la o firma de inchirieri auto pe care am sunat-o sa-mi completeze uleiul si sa imi monteze cauciucuri de iarna in derularea contractului si m-a costat pret negociat 250 euro, facturat pe firma si dedus contabil frumosul cost de 250 de euro, fara batai de cap si timpi morti pe la service si mi-am facut treaba onorabil si cu un consum de 5% diesel (masina mea anterioara facea o medie de 12,5% benzina-300 de cai biturbo nene 🙂 )

+ A mai aparut o problema cu masinile de lux: vin astia: 🙂anaf

de la Asociatia Nationala A Furaciosilor pe la usa biroului sa stea o saptamana sa vada de unde ai avut bani de masina de lux, minim sa scrie o amenda de cateva zeci de milioane!

Asa ca ne mai gandim un pic!

Un weekend minunat!!! 🙂

P.S. : multumesc www.rentacarsavian.ro/#inchirieri auto Alba Iulia,#rentacar Alba Iulia!

 

Categories: Antreprenoriat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: